Murphy's Heroes Delft

Subscribe to Murphy's Heroes Delft feed
Website van spellenvereniging Murphy's Heroes
Updated: 4 hours 13 min ago

Field Trip 9 september: Middeleeuwen Dag van Dutch Miniature Wargaming (en Zierikzee!)

September 16, 2018 - 19:00

Op 9 september troffen een 30 tal leden van de facebook groep Dutch Miniature Wargaming zich voor de jaarlijkse wargame dag. Zoals altijd in het denksportcentrum de Hummel in Utrecht. Na Napoleontisch 1814, 1815, AWI en 80 jarige oorlog, was het dit jaar tijd voor Middeleeuwen.

Dit is een kort verslag wat een beetje is gehandicapt door het zelf meespelen. Voor diegene die veel meer wil zien: lid worden van de facebook groep DMW project late middeleeuwen. Daar staan een paar honderd foto’s in.

Afijn Maarten, Jos, Bouko, Petra en ik hadden een afspraak om de Slag bij Zierikzee 1304 te spelen. Toen we Bouko gingen ophalen was hij in de auto nog bezig de roeispanen in de galeien te steken. Just in Time logistics!

Na het aankomen in Utrecht bij tienen zetten we samen met de andere de tafels op en begonnen.

We waren met onze Vlaamse opponenten (herkenbaar aan het Vlaamse geruite uniform) al snel bezig de crews in de schepen te laden. De Vlamingen hebben meer Kogge’s en Sloepen, en de Hollanders meer Schuiten en 4 Galeien uit de Middellandse Zee.

Het is trouwens verbazend hoeveel partijen aan beide kanten meevochten. Fransen, Spanjaarden, Vlamingen, Hanze, Genuanen, Hollanders vochten mee, sommige partijen aan beide kanten! Onze Vlamingen hielden krijgsraad voor de slag en besloten een list toe te passen.

Ze begonnen in de hoek ! Tegenover hun lagen de Genuaanse Galeien en de Bulk van de Hollandse vloot lag ver weg.

Diagonaal over tafel begonnen de aan elkaar gemaakte Kogge’s hun langzame botsing om een platform te maken waarop de landtroepen konden vechten. De Warmachines schoten pijlen en branders.  Zoals je kunt zien staan de emblemen van de eigenaren in het zeil.

Een Vlaamse Kogge brandde en zonk de rest klapte (nou ja schuurde) op elkaar.

Maarten en ik hadden onze handen meer dan vol aan het centrum en het drijvende voetbal veld.

Ondertussen voeren de Galeien van Bouko achter mij langs en gingen naar de rechterflank. Tot grote frustatie van Jos die met z’n veel langzamere Kogge’s de Galeien niet kon tegenhouden.

De Hollandse schuiten op rechts deden hun best, maar aangezien ze net zo langzaam varen als de Kogge’s duurde het heel lang voor ze in contact kwamen. De Galeien zijn 3 keer zo snel!

Jos zag de Galeien wegvaren en besloot met zijn Kogge’s te lossen en zijn troepen op het centrum bij Maarten te dumpen.

Deze aanvoer en de overmacht aan snelle Sloepen waarmee de Vlamingen troepen van boot naar boot konden vervoeren zette het centrum zo onder druk, dat ik Kogge’s moest gaan opgeven en de Hollandse Admiraal tot drie keer toe naar een ander schip moest vluchten in een sloep!

De gezonken Vlaamse Kogge was een blokkade voor het aanvoeren van hulptroepen en het zag er naar uit dat ik het centrum aan maarten zou verliezen.

Toen kwamen de Galeien aan op rechts en gingen in Linie.

De Hollandse sloepen van Petra gingen aan de kant en de Galeien overvoeren de nog driftig troepen pendelende sloepen van de Vlamingen.

De Vlaamse schuit die diende als flankbeveiliging werd door Petra ingenomen!

Dat maakte het mogelijk dat twee Galeien en Petra’s Sloepen plus de Hollandse Schuiten alle troepen konden dumpen op de laatse Kogge van het fort die nog in Hollandse handen was.

De aanwezige troepen van Maarten en mij waren gedecimeerd. Maar de influx van verse Genuanen en Hollanders maakte het mogelijk om de kogge’s in het fort een voor een terug te veroveren. We stopten halverwege omdat toen de afloop duidelijk was. Het was een dubbeltje op z’n kant, maar uiteindelijk stortte de Vlaamse vloot in, terwijl ze nog 1 Kogge van de overwinning waren.

Toen we zijn gestopt, waren de Hollanders bezig Kogge bij Kogge het fort terug te veroveren, en waren de los varende Vlamingen (Kogge’s en Schuiten) veroverd door de Hollanders. Aan beide zijden waren de infanterie verliezen hoog. De belegering van Zierikzee was verbroken!

Na de slag werd er natuurlijk nagepraat, Conclusie: spannend tot de laatste beurt, een goede weergave van de werkelijkheid (voor zover bekend), de regels werken en we gaan met wat extra aankleding naar Crisis in Antwerpen en naar Poldercon!.

Hier een overzicht van de schepen. VLNR Galei, Kogge, Schuit en twee sloepen. De sloepen dankzij Pat! (we hadden er 40!)

Achter ons stond de Slag bij Vlaardingen (1018). Ook hier net als in West Friesland (zie straks) heel veel slootjes.

Ook hier Kogge’s!

En Vlaardingen zag er natuurlijk wat anders uit dan nu. 10mm leent zich toch wel goed voor grote slagen.

En de slootjes belette de indringers in ieder geval de weg naar de stad (het dorp?).

Mark, Koen en Jur waagden zich aan Hastings. de Golden Oldie onder de ridderslagen.

Omdat de Saksen op de heuvel vrij statisch zijn, speelden de aanvallers de Saksen voor hun buurman. Vandaar dat de spelers maar aan een kant staan.

De Unstoppable Normandische Cavalerie ontmoette de Unmovable Saksische Shieldwall. De slagen waren zo bloederig dat ze er twee op een dag konden spelen.

En het mooie is dat de troepen een paar honderd jaar bruikbaar zijn met diverse spelsystemen.

Je hoeft natuurlijk niet in Nederland te blijven met ridders. Ook de kruistochten waren present.

Saladin had een leger samengetrokken om de terugtocht van de kruisvaarders langs de kust af te snijden.

De zware kruisridders waren lang niet te stoppen voor de aanvallende Arabieren, die voornamelijk lichte troepen hadden.

Onder het scherm van de ridders te voet en te paard trok de karavaan langs het strand.

Vlak voor de lunch leek het erop dat Richard Leeuwenhart zou ontsnappen. De lunch was trouwens zoals altijd uitstekend.

Maar alle attritie eiste z’n tol. Alle eenheden waren aangeslagen en toen de eerste kruisvaarders braken, stortte het leger ineen. De spanning was op de gezichten van de spelers te lezen.

Peter van Dorp had zich uitgeleefd op de kust van Westfriesland. Wat mij betreft de mooiste tafel van de dag.

Met Kogge’s! Minder dan wij, maar wel groter (Zvesda). De landingstroepen zouden de opstandelingen mores gaan leren.

Het beklimmen van de dijk viel echter al niet mee, en die ellendige Friesen hadden ook forten gebouwd.

En dan kom je in de fierljep slootjes en de modder terecht. Niemand denkt aan je wapenrusting.

Dat de cavalerie uberhaupt nog wist te chargeren was een getuigenis voor het afwateringsplan.

In no time was de crew in volle slag.

En er zijn heel wat wapenrustingen in de Friese klei verdwenen. Briljante tafel!

Op de tafel ernaast besloot het neefje van de Bisschop van Utrecht orde op zaken te stellen in een burenconflict (met hulp van zijn oom).

In ieder geval waren er kruizen genoeg te zien.

En werd de middag een relaxed potje Pike en Shotte uitgevochten.

Robin, Ed en Alex hadden de plundering van de Ridderzaal door Delftenaren gepland.

De kolom vermoeide Delftenaren stond al te wachten.

Uiteindelijk was het een kwestie van operatie gelukt, patient overleden. De Delftse troepen plunderden de boel maar vonden geen buit.

Om vijf uur werd een genoeglijke dag afgesloten. Meedoen? Lid worden van de facebook groep Dutch Miniature Wargaming.

De organisatie hartelijk bedankt! En speciale dank naar Jos, Maarten, Bouko en Petra voor de slag.

In 2019 schijnt het thema Moderne oorlogen na 1950 te zijn. Eens even nadenken………

Categories: Best Blogs

Speldag 15 September: Veers krijgt Purple Star, Herr H. hobbiet, KDM dorp in Aanbouw en Strips

September 16, 2018 - 16:54

Een gemiddelde dag op de club. Helaas geen appeltaart, maar dat weerhield de congregatie niet om van leer te trekken. Relatief veel boardgames vandaag, en door mijn spelafspraak mistte ik de Dux Britanniarum slag van Jos en Dick.

Farid en ik hadden een afspraak voor Star Wars Legion. Nog steeds op de gestaag groeiende Endor tafel.

Omdat de missiekaarten de Long March hadden getrokken (tafel in de lengte) en we alle twee een infanterielijst hadden gemaakt (zonder Jedi’s), moesten de grunts heel wat kilometers afleggen. Farid kwam aan met de shuttle en debarkeerde bij het platform.

Hij liet een groep achter als bewaking en verdeelde de rest op de grond. Generaal Veers stond op een van de balkons en overzag het slagveld.

De bikes op de flanken, was hij gereed om een brede sweep te maken.

Mijn Rebels hadden net de straalzender en de bunker veroverd en trokken snel op om het volgende objective (de vier vaporizers) te vernietigen. Geen energie, geen schilden en geen water zou toch voldoende moeten zijn om de imperials zich te laten terugtrekken.

Farid was verrast door de sniper, die Veers verwondde (inmiddels aangemeld voor medaille) en de bikes aanpakte in combinatie met Leia haar Artillery Strike. Han Solo met de infanterie en Walkers (met Flamer) drukten snel door naar de Imperiale linie.

Na het verlies van de bikes wist Farid weliswaar met zware verliezen de walkers uit te schakelen, maar waren z’n troepen niet meer in staat snel genoeg te reageren op mijn acties. Uiteindelijk vielen al de vier doelen aan de rebels.

Leuke pot, alhoewel Farid in de eerste helft belabberd gooide. Het nieuwe sniper team was fantastisch, alhoewel de tafel en de scenery ook prima meewerkten. De combo Solo / Leia werkt goed. We speelden zonder enige Jedi, dus dit leek op een “historisch” wargame. Ik moet zeggen dat de regels zich ook dan prima bewijzen. En de tactische diepgang van de legerlijst, de keuze van je command cards en het strategische missiecards spel voor de slag maken dat je hele goede tactische voordelen kunt hebben en verliezen. Ik ben een groot fan!

Petra had Zombicide Green Horde op tafel gezet. Soms denk ik wel eens dat het samenwerken tussen Murphen een groter probleem is dan de zombies.

Afijn het speelde in een gegoede middeleeuwse buitenwijk. Veel groen en aardige mensen. En een trebuchet. Vast een hobby van Herr Hornbach (een van de gepensioneerden).

De characters waren niet alleen uitgerust met wapens, maar ook met huisdieren.

Het scenario kwam min of meer tot z’n einde toen de random draak op het objective huis landde, dat deed instorten en de vault ontoegankelijk maakte.

Patrick en co hadden lange en serieuze discussies over het verder ontwikkelen van het dorp. Kingdom Death Monster blijft een spel met een insecteninslag. De toekomst van het dorp is belangrijker dan je character.

Peter en Ed probeerden de wereld te redden van de Elder Gods. Valt niet mee met z’n tween in een hele grote wereld.

Vanwege Star Wars miste ik Frits z’n lunch, maar hij kwam wel zijn nieuwe aankoop van strips showen. Zo te zien zijn er enkele ISBN nummers gekopieerd.

Tot Volgende Week met de uitslag van de schildercompetitie. Schilderen tot 1200 uur en inleveren tot 1400 uur.

Categories: Best Blogs

Speldag 8 september: De Laatste Dagen van Bernd, Geralt blijft Kinderloos, Hans speelt met het mes op tafel en de Bootjes zijn af!

September 12, 2018 - 07:47

Het was niet zo druk, waarschijnlijk omdat een aantal Murphen op monumentendag naar Forten en Bunkers waren getogen.

OF ZE ZITTEN ALLEMAAL DRUK TE SCHILDEREN THUIS VOOR DE ZOMER SCHILDERWEDSTRIJD DIE EINDIGT OP 22 SEPTEMBER OM 1200 UUR PRECIES!

Patrick corrumpeerde onschuldige bestuursleden met de nieuwe mode in Post Apocalyptische Zombie Goodness (Last Days).

Onze secretaris kwam vrolijk binnen en verliet ‘s-avonds de zaal met zijn rug naar de gevel om zich heen kijkend. Dus ik neem aan dat de introductie is geslaagd.

Met enkele hulpstukken qua decor werd de Chicago tafel omgebouwd tot PA-USA.

Een aantal leden zijn druk bezig met dit soort uithangborden en aan verwante aankleding.

In het spel is de strijd tegen andere gangs om resources minstens zo belangrijk als het overleven van zombies.

Er komt (natuurlijk) een campagne. Huisregels en uitbreidingen kun je vinden op Pijlie’s blog. Hondenliefhebbers zeker even kijken van de huishonden zijn een stuk slimmer dan de bijgeleverde stats.

De Runequest familie was weer van de partij. Aan de eindeloze fantasie van Matthijs schijnt geen einde te komen. Maar dat zit al in de definitie.

Verder had Petra The Witcher uitgepakt. Waarschijnlijk bekend van de video games, maar de originele verhalen zijn Poolse boeken. (Binnenkort op Netflix).

In het spel speel je de hoofdpersonen van de boeken natuurlijk inclusief de big-baddy himself. Leuk weetje: de man is super krachtig, super viriel maar kan zich niet voortplanten. Handig in het viedeogame, daar laat hij namelijk een spoor van intieme dames achter. Zwanger kunnen ze niet worden.

Het spel is gelukkig niet 18+. Na een spannende pot wist Louis te winnen.

In de middag werd er langdurig gesproken over diverse opties om leden te werven en meer dagen open te gaan. IEDEEEN VAN LEDEN ZIJN WELKOM!

Hans en ik knutselde voort. Voor mij voor het eerst in weken niet aan bootjes. Die waren namelijk af.

Hans begon met het showen van een 1 op 1 modeleer projectje. Dit vervaarlijke mes bestaat uit resin, plastic en hout en was scratchbuilt en bedrieglijk echt geschilderd.

Daarna werkte hij verder aan twee figuren voor een diorama in 28mm.

Voor degenen die lamplicht willen schilderen vanuit een lantaarn op het figuur: zo doet Hans dat.

Tot Volgende Week!

Categories: Best Blogs

Speldag 1 september: Behind Closed Doors, Dark Side has Cookies, Stadsdeel Opgeknapt, Keep Calm and Keep on Painting

September 2, 2018 - 16:28

De meeste spelactie was vandaag op de boardgame tafels. Jos had al maanden geleden afgesproken om Scythe te gaan doen, en Rob had eergisteren het idee om Massive Darkness te spelen. Beiden hadden via de Facebook members page hun uitnodiging gevuld. Dus wordt lid!

Massive Darkness (van de kickstarter) is een dungeon crawler met monsters, loot en eh Darkness.

Belangrijke component is het open trekken van deuren en dan pas zien wat erachter staat door het scenario te raadplegen.

Meestal is de verrassing onaangenaam.

En als dan de appeltaart ook nog op is, dan zink je weg in een Massive Pool of Darkness.

Voor masochisten worden er voldoende ingredienten bijgeleverd.

Zoals gezegd bouwde Jos Scythe op met een aantal uitbreidingen. Ook een kickstarter trouwens. Maarten was de vriendelijkheid zelve en bood iedereen gevulde koeken aan.

Bernd vertrouwde het niet helemaal, maar stapte uiteindelijk toch in.

Terwijl de strijd in de parallelle wereld die bij WO1 linksaf is geslagen toenam, zette Maarten zijn masterplan in werking.

Met alle aandacht voor Farid en Huib, die alle twee proberen het spelmechaniek te ontrafelen en de optimale strategie te bedenken, hield Maarten zich op de achtergrond. The Dude Abides. Aan het eind van het spel had hij het meeste geld en won.

Wel een kleurrijk bord trouwens, te land, te zee en in de lucht.

Lex en Hans gingen in de rematch met Bolt Action.

Dit keer bestormden de geallieerden de brug en zaten de Duitsers in de verdediging. De gekleurde vierkanten zijn mijnenvelden.

Dit keer hadden ze wel voldoende zandzakken gevuld.

De club heeft Kill Team aangeschaft. Sander heeft de scenery uit de basisdoos even geschilderd.

Hij schildert sneller dan de rest de regels leest. Voor GW begrippen best een goede deal die basisdoos.

Ed zat ontspannen te schilderen. Hij had nog 8 dagen om alles af te krijgen voor zondag 9 september. Dat is meer dan een week. Een kleine maand eigenlijk. No Sweat.

80 man moet makkelijk kunnen.

Kallistra uit Engeland had een replacement pakket gestuurd voor de warmachines die in de post zijn kwijt geraakt. Die moeten ook op 9 september af zijn.

Dat gaat nog net lukken. Verder maakte ik alle witte papierranden zwart. Ziet er wel veel beter uit voor de vloot. Ik hoop dat het nieuwe waterkleed ook op tijd komt. Verder werd het een gezellige zaterdag middag waarin we alle wereldproblemen de revue hebben laten passeren en er enkele hebben uitgepikt om op te lossen. Helaas heeft niemand genotuleerd.

En Bernd kan van start met het schilderen van zijn Russen, die ik van de week heb geassembleerd. Uit een basisdoos Russen (volgens Warlord 1000 punten) (dat is dit plus een T34 tank) haal je tussen 1100 en 1550 punten Bolt Action in de verschillende lijsten. Een goede deal dus!

Tot volgende week!

Categories: Best Blogs

Speldag 25 augustus: Rising Rebels, Righteous Rabbits, Razende Riemen, en Appeltaart

August 26, 2018 - 16:30

Rob was al vroeg present met de volgende aflevering van Imperial assault. Aangezien hij het spel heeft speelt hij de baddie: het imperium. Topt op heden heeft dat geleid tot consistente uitkomsten in de campagne. Ik zou maar vast Rebel uniformen gaan aanschaffen.

Inmiddels trekt hij alles uit de kast van droids tot Royal Guards. Maar het blijven speedbumps in the Road to Rebel Victory.

JW kwam een proefspelletje Kingdom Death Monster spelen met Patrick. Zijn samenvattend commentaar: Orgineel spel met veel verhalende situaties en grote diepgang. Gelukkig veel te duur. Maar daar hebben we Patrick voor.

Evert en Hans gingen door met Bolt Action. Dit keer een nacht scenario van Duitsers tegen Britse Para’s.

De laatsten hadden zelfs artillerie aangevoerd per glider. Met jeep tractie uiteraard.

En volgens goed Murphy uitgangspunt: models or it isn’t there. De glider stond natuurlijk ook op tafel.

Petra trok met haar D&D party een gletsjer doolhof in. De gletsjer bevatte allerlei doodlopen spleten en grotten met diverse inhoud.

Ze had de hele week al zitten schilderen. Zo te zien haalt zij haar schildercompetitie wel, ik van z’n leven niet. Overigens kwamen deze figuren niet allemaal vandaag op tafel, dus deze foto is meteen een waarschuwing voor de spelers voor komende sessies.

Afijn de party doorzocht alle grotten zorgvuldig (en dat viel niet mee want de helft was sneeuwblind).

Ze sloten een gedoogconstructie met wat ice golems en plette frost spiders.

Uiteindelijk kwamen ze in de tuin van het ijskonijn. Die was wat machtiger dan hij eruit zag en hield de rest van het avontuur een oogje in het zeil, in ruil voor een vers appeltje.

De party leerde een hoop over zuurstofgebrek, hallucinaties, onechte illusies (die zijn namelijk echt) en de voor en nadelen van een scroll zoeken als je bent aangekleed in wintergear als een Michelin salamander.

Het was tevens de tweede oefendag voor de slag bij Zierikzee. Mijn laatste bootje had ik vrijdag ochtend af. Ik hoop er de komende jaren geen meer te plakken. Maar met 1/2 van de vloot in levende lijve en de rest nog als plattegrond, begon het er al tof uit te zien. ( september premiere in Utrecht en daarna naar Crisis!)

De regels voor boarding en gevechten hebben we nu wel in orde. Movement ook. Nieuw zijn branders. Die ontstaan niet alleen doordat een vijand de boel in de fik schiet met een vuurpot, maar kunnen ook ontstaan doordat een vijandelijk schip door de eigenaar in de fik gestoken, moedwillig tegen je aanvaard.

Zaterdag nog van wat grote schepen de dekken en kajuiten vastplakken, er is geen behoefte om in schepen te vechten.

Uiteindelijk was het met alle discussies over de regels een genoeglijke dag. De figuren zijn er. Mijn vloot is af. Jos heeft een week vrij genomen om te plakken, Maarten is bezig. Bouko had vandaag de definitieve plattegronden bij zich en heeft een eigen bouwplaat voor zn galeien ontworpen. Die galeien bewegen trouwens wel razend snel vergeleken met de langzame kogges. Enig probleempunt is dat de warmachines in de post van Engeland naar Nederland kwijt zijn geraakt. Kallistra stuurt nieuwe, maar die komen wel heel dicht bij 9 september aan.

Het opruimen verschilt nogal per tafel. Bij de ene helpt iedereen en kan de eigenaar vervolgens de spullen niet meer vinden en bij de ander gaat iedereen naar de kroeg en zit de eigenaar tot 1800 uur kaartje a in vak b te doen. Beide varianten komen voor.

De appeltaart was trouwens weer best. Geen Frits.

Tot volgende week!

Categories: Best Blogs